Donusum Olasiligi

Google Analytics’te Dönüşüm Olasılığı Ne Anlama Gelir?

Dönüşüm olasılığı Google Analytics’te kullanıcıların seçili tarih aralığından sonraki 30 gün içerisinde dönüşüm gerçekleştirme olasılığının verildiği bir metriktir. Şu anda betada olan bu metrik Google Analytics’e yeni gelen bir metrik. Şu anda sadece e-ticaret dönüşümleri için kullanılabilecek durumda olan bu metriğe rapor ekranınızdan Kitle > Davranış > Dönüşüm Olasılığı yolunu kullanarak ulaşabilirsiniz.

Elimde GA 360 olmayan yalnızca bir tane e-ticaret sitesi hesabı var. O hesapta da bu metrik yok fakat diğer 360 hesaplarda mevcut. O yüzden şu anda sadece GA 360’da mı var yoksa tüm hesaplara mı geldi emin olamıyorum.

Dönüşüm Olasılığı Nasıl Hesaplanıyor?

Bu metrik gün bittiğinde, gerçekleştirilen tüm oturumlar üzerinden hesaplandığı için Google Analytics’e yansıması 24 saat sürebiliyor. Bu metriğin çalışma mantığı aslında akıllı hedefler metriğinde kullanılan mantıkla aynı. Orada belirlenen hedefler üzerinden öğrenen algoritma burada sadece işlem üzerinden bir öğrenme gerçekleştiriyor ve bunu da yeni bir metrik olarak bize sunuyor.

Algoritma belirli hesaplamalar sonucunda kullanıcıların 30 gün sonra dönüşüm gerçekleştirme olasılığını dönüşüm olasılığı metriğiyle sunuyor. Bu metrik her bir kullanıcı için ayrı ayrı değerlendiriliyor ve 0-100 arasında bir değer alıyor. Raporlanırken de o kullanıcıların oluşturduğu “boyut” ortalama dönüşüm olasılığı değeri hesaplanmış olarak sunuluyor. Örneğin:

  • 1-14 Mayıs tarihleri arasında google / cpc üzerinden gelen kullanıcıların oluşturduğu değer
  • 1-14 Mayıs tarihleri arasında mobil cihazlardan gelen kullanıcıların oluşturduğu değer

Dönüşüm Olasılığı Metriğinin Ön Koşulları Nelerdir?

  • Rapora baktığınız görünümde aylık en az 1000 adet e-ticaret işleminizin olması gerekiyor.
  • 1000 işlem olduktan sonra Analytics doğru modellemeyi yapabilmek için 30 gün bekliyor ve metriği bu şartlarla sunuyor.

Raporda Neler Görebilir ve Raporu Nasıl Değerlendirebilirim?

Dönüşüm Olasılığı Raporu

Dönüşüm Olasılığı Raporu

Dönüşüm olasılığı yüzdesini görebilir, kanal ve kaynaklarınızı bu metriğe göre değerlendirebilirsiniz. Ayrıca bu metriğe göre kullanıcıları segmente ederek oluşan raporları inceleyebilir, ilgili kitleleri de yeniden pazarlama listesi olarak kullanabilirsiniz.

Bu metriği ayrıca Google Optimize‘da da kullanabilir ve orada yapacağınız testlerde kullanabilirsiniz. Bunun yanında segmentlerinizin ve bu metriğin performansını değerlendirebilmek için birden fazla olasılığı segment olarak seçip rapor ekranlarınızı oluşturmanızı tavsiye ederim. Hatta bu segmentleri birbirleriyle kıyaslayarak daha doğru değerlendirmeler yapmanız da mümkün olacaktır.

Daha geniş bilgiler için Google Analytics yardım sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Berkan Bağcı

2014 Haziran - 2016 Eylül tarihleri arasında Teknokrasi'de Online Pazarlama Stratejisti olarak çalıştım. Eylül 2016 - Şubat 2018 arasında da Milliyetemlak.com'da Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak çalıştım. Şubat 2018 - Şubat 2019 arasında Optdcom'da Analytics Direktörü olarak çalıştım. Şu anda da kurucusu olduğum ommetrics'te büyüme danışmanlığı üzerine hizmet veriyoruz. 2006 yılından beri üreterek emek verdiğim İnternet sektöründe Google Analytics, Google Tag Manager ve diğer ölçümleme araçları ile ilgili bildiklerimi ve tecrübe ettiğim konuları burada yazarak daha fazla insanın bilgi sahibi olmasını amaçlıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara