Hemen Cikma Orani

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nedir?

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate); hemen çıkılan oturum sayısının toplam oturum sayısına oranı ile hesaplanır. Hemen Çıkma teriminin tanımını “Hemen Çıkma Nedir?” yazımızda zaten yapmıştık. Bu yazımızda ise bu oran ile ilgili en çok sorulan sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Hangi Durumlarda Yüksek Olur?

Öncelikle bilmek gerekir ki Hemen Çıkma Oranı’nın çok düşük olması da çok yüksek olması gibi bir problemdir. Haber sitelerinin ya da içerik sitelerinin Bounce Rate değerleri yüksek olabilir. Bu, özellikle içerik siteleri için doğal bir durumdur. Kullanıcının siteyi ziyaret edip tek bir içerik okuması senaryosu bu metriğin yüksek görünmesine sebebiyet verecektir. Bu noktada Hemen Çıkma Oranı’nın aslında bir business kararı olduğunu unutmamak gerekir.

Hemen Çıkma Oranı yüksek olan bir içerik sitesinin yöneticisi, ziyaretçinin gerçekleştirebileceği senaryoları belirlemeli ve bu senaryolar gerçekleştiği anda tanımlayacağı eventlerle ziyaretçinin hemen çıkma aksiyonunu gerçekleştirmemesini sağlayabilir. Bu senaryolardan birisi, ziyaretçinin herhangi bir içeriği yarısına kadar okuması ve bu süreçte de en az 30 saniye vakit harcaması olabilir.

Neden Böyle Bir Senaryo Kabul Görüyor?

Sitenin amacı ziyaretçiye içerik okutmak. Dolayısıyla bir ziyaretçi içerik okuma aksiyonunun gerçekleştiriyorsa ve yönetici de bunu bir kurala bağladıysa, bu kural gerçekleştiği anda tetiklenecek event bu ziyaretçinin hemen çıkma aksiyonunu gerçekleştirmediğini bize bildirir.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nasıl Düşürülür?

Teknik olarak bunu gerçekleştirmek çok kolay. Belirlediğiniz bir senaryodan yola çıkarak bir event tetikleme mekanizması oluşturursanız, ziyaretçilerin birçoğunun da bu aksiyonu alması neticesinde oranlarınız oldukça düşer. Örneğin bir sayfanın %50’sine kadar scroll yapılması ya da bir sayfada 10 saniye kalınması gibi senaryolar üzerinden event kurguları yapılabilir ve bu sayede oranlar düşürülebilir.

Burada esas aksiyon almamız gereken nokta trafik kaynakları ve o kaynaklardan gelen ziyaretçilerin açılış sayfalarıdır. Yüksek Hemen Çıkma Oranı’na sahipsek, şu soruları kendimize sormadan aksiyon almamalıyız.

  • Gerçekten doğru bir trafik kaynağından trafik alıyor muyum?
  • Ziyaretçilerin geldiği sayfalar benim trafik alırken vaat ettiğim içeriklerden mi oluşuyor? Fiyat, ürün adı, ürün rengi gibi özellikler gerçekten doğru mu?
  • Ziyaretçinin cihazına göre uyumlu bir websitesi deneyimi sunabiliyor muyum?
  • Ziyaretçinin geldiği sayfalarda etkileşim oluşturabilecek bir deneyim sunuyor muyum? İçeriğimi rahatça okutabiliyor muyum? Ürünümü yeteri kadar tanıtıp sepete ekleme gibi aksiyonları aldırabiliyor muyum?

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Kaç Olmalı?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu oranın belirlenmesi tamamiyle bir business kararıdır. Dolayısıyla standart bir oran yoktur. Her sitenin ya da site tipinin kendine özgü oranı ve senaryoları vardır.

İki e-ticaret sitesi düşünelim ve ikisi de benzer arayüzlere sahip olsun. Ziyaretçiler ürün detay sayfasında yer alan ve ürünün detay bilgilerini içeren tablere tıklayabilir. Bu tıklama bir site için “ürün inceleme” anlamına gelebiliyorken diğerine başka bir anlamda gelebilir ve yetersiz görülebilir. Dolayısıyla oran bir site için yüksekken diğeri için düşük olarak ortaya çıkabilir. Her iki site yönetimi de bilinçli olarak takip ettikleri bu metrikten memnunsa burada yüksek orandan bahsedemeyiz.

Ancak, özellikle içerik sitelerinin daha doğru ölçümleme yapabilmesi için bizim tavsiyemiz içeriğin belli bir seviyeye kadar okunması ve bu esnada da sitede belli bir süre vakit geçirilmesi olumlu bir kullanıcı aksiyonu olarak değerlendirilebilir ve bu senaryo için event tetiklenebilir.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nedir?

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate); hemen çıkılan oturum sayısının toplam oturum sayısına oranı ile hesaplanır.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nasıl Düşürülür?

Teknik olarak bunu gerçekleştirmek çok kolay. Ancak diğer detaylar için içeriğimizi okumalısınız.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Hangi Durumlarda Yüksek Olur?

Özellikle içerik sitelerinde yüksek görünüyor. Detayları yazımızda.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Kaç Olmalı?

Bu tamamen bir business kararıdır. Dolayısıyla standart bir oran yoktur. Her sitenin ya da site tipinin kendine özgü oranı ve senaryoları vardır.

Berkan Bağcı

2014 Haziran - 2016 Eylül tarihleri arasında Teknokrasi'de Online Pazarlama Stratejisti olarak çalıştım. Eylül 2016 - Şubat 2018 arasında da Milliyetemlak.com'da Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak çalıştım. Şubat 2018 - Şubat 2019 arasında Optdcom'da Analytics Direktörü olarak çalıştım. Şu anda da kurucusu olduğum ommetrics'te büyüme danışmanlığı üzerine hizmet veriyoruz. 2006 yılından beri üreterek emek verdiğim İnternet sektöründe Google Analytics, Google Tag Manager ve diğer ölçümleme araçları ile ilgili bildiklerimi ve tecrübe ettiğim konuları burada yazarak daha fazla insanın bilgi sahibi olmasını amaçlıyorum.

This Post Has 2 Comments

  1. Berkan Bey merhaba, bizim sitemiz sosyal platform sitesi haberler vs var. Ancak oturum süresi çok düşük. Bazen toplu bir şekilde örneğin İstanbul’dan 300 kişi 16 saniye kalmış olarak görünüyor. Birde 00.00.00 lar var bunlar ne anlam ifade ediyor. Rakamların doğruluk payı nedir? Bu soruna karşı önerileriniz nelerdir? Teşekkür ederim.

    1. Merhaba,

      Bu bahsettiğiniz şey genel raporlama sonucudur zaten. 00.00.00’lar Google Analytics’e göre sayfaya girişten başka bir aksiyon alınmadığını gösterir ama bu %100 gerçek değildir yazıda da bahsettiğimiz gibi.

      Oturum süresi çok düşük gibi raporlanabilir ancak eğer kullanıcıların sitenizde alacağı aksiyonların bazılarını Google Analytics’e veri olarak gönderirseniz bu sürenin değişmesini ve gerçeğe yakın değerlere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara