Analyticsturkey Post Hedef Veri Tutarsizligi

Etkinlik ile Belirlenen Hedeflerdeki Veri Tutarsızlığının Nedeni

Google Analytics’te birçok bizim için önemli metrikleri hedef belirleyerek takip ederiz. Sepete ekleme, üye kaydı, form sayısı, favorilere ekleme, okunma gibi aksiyonları hedef olarak takip etmek yaptığımız reklam yatırımlarının karşılığını bize fayda sağlayacak metrikler özelinde görebilmemizi sağlar.

Bilindiği üzere Google Analytics Hedefler farklı yollarla oluşturulabilir. Belirli bir URL, oturum başına sayfa gezinme sayısı, oturum süresi, ve etkinlikler hedef olarak tanımlanabilir. Google Analytics’te etkinlikleri hem kullanıcı davranışlarını görebilmek hem de site performansını artırmak için kullanırız. Eğer belirlediğimiz hedeflerden birisi bir etkinlik hedefiyse, (sitenin yapısına bağlı olarak) hazırladığımız raporlarda aşağıdaki gibi bir tablo görmek mümkün olabilir.

Google Analytics’te etkinlik ile takip edilen bir hedef raporu

Yukarıdaki rapor bir emlak sitesinin seçili bir tarihteki etkinlik & hedef tablosunu gösteriyor. Etkinlik ve hedef sayılarının farklı olduğunu görebilirsiniz.

Bu durumun sebebi şudur:

Google Analytics; 1 oturumda 1 hedefin 1’den fazla kez gerçekleşmesi durumuna bakmadan o hedefi o oturum için yalnızca 1 artırır. 

Yani siz web sitenizde bir kullanıcının kullanım gereği birden fazla kez tıklayabileceği bir buton oluşturur, bu butonun tıklanması aksiyonuna etkinlik tanımlar, bu etkinliği de günün sonunda hedef olarak tanımlarsanız böyle bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bir emlak sitesi düşünelim. Kullanıcı bir oturum içerisinde aynı ilan ya da farklı ilanlar için 5 kez “Telefon Numarasını Göster” butonuna tıklarsa ve bu buton da etkinlik aracılığıyla hedef olarak tanımlanmışsa, etkinlik sayısı 5, hedef gerçekleştirme sayısı 1 olarak Google Analytics’te görünür.

Berkan Bağcı

2014 Haziran - 2016 Eylül tarihleri arasında Teknokrasi'de Online Pazarlama Stratejisti olarak çalıştım. Eylül 2016 - Şubat 2018 arasında da Milliyetemlak.com'da Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak çalıştım. Şubat 2018 - Şubat 2019 arasında Optdcom'da Analytics Direktörü olarak çalıştım. Şu anda da kurucusu olduğum ommetrics'te büyüme danışmanlığı üzerine hizmet veriyoruz. 2006 yılından beri üreterek emek verdiğim İnternet sektöründe Google Analytics, Google Tag Manager ve diğer ölçümleme araçları ile ilgili bildiklerimi ve tecrübe ettiğim konuları burada yazarak daha fazla insanın bilgi sahibi olmasını amaçlıyorum.

This Post Has 4 Comments

  1. merhaba,
    google analytics in bütün işlevlerini detaylı olarak aktarmışsınız. gerçekten bizim gibi yeni başlangıcı olan site yöneticileri için kavramlar anlaşılır ve sade yazım tarzıyla kolay okunur durumda. yazınız için teşekkürler.
    iyi çalışmalar .

  2. Merhaba,

    Tam olarak konuyla ilgili olmasa da içerisinde veri tutarsızlığı barındırdığından dolayı sormak istiyorum. Google Ads ve Analytics arasında ciddi oranda bir veri tutarsızlığı var. Analytics üzerinden “Missing Tracking Code” uyarısı alıyorum. Fakat analytics kodu her sayfada ekli. Bununla alakalı bir çözüm yolu önerebilir misiniz?

    Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

    1. Merhaba,

      Tam olarak hangi metriklerde problem yaşıyorsunuz? Bazı reklam URL’lerinizde yönlendirme olabilir. Örneğin siteniz https üzerinden çalışıyordur fakat sizin reklam URL’lerinizin bazıları http’li olarak kalmıştır. Sorun yaşadığınız metrikleri söylerseniz daha detaylı yorum yapabiliriz.

      Sevgiler,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara