Facebook Analytics

Facebook Trafiği E-Ticaret Sitelerinde Nasıl İşaretlenmeli?

Facebook, e-ticaret siteleri için güçlü trafik kaynaklarından bir tanesi. Hem organik hem de ücretli etkileşim yaratarak bu kanaldan ciddi ve faydalı trafikler elde etmeniz mümkün. Tabii bu trafiği sağlarken de ölçümleme yapmak en önemli noktalardan bir tanesi.

Facebook’tan sitenize 3 şekilde trafik çekebiliyorsunuz. Organik (gönderi olarak sitenizden bir link paylaşma) gönderiler, CPC ve CPM reklamlar. Google’ın UTM builder aracını kullanabileceğiniz gibi, Facebook’un kendi sitesinde yer verdiği Google Analytics UTM builder aracını da kullanabilirsiniz. İkisi de aynı işlevi görüyor zaten.

Eğer organik bir içerik paylaşacaksanız, yani direkt olarak sitenizden bir linki sayfanızda paylaşacaksanız bunu aşağıdaki gibi yapılandırmanız faydalı olur.

Source (kaynak): facebook.com

Medium (aracı): social

Campaign (kampanya): 29_09_2015

Content (İçerik): post

Eğer ücretli bir gönderi ya da reklam verecekseniz bunu da aşağıdaki gibi yapılandırmalısınız.

Source: facebook.com

Medium: cpc

Campaign: kis-indirimi

Content: post

Örnek link: http://analyticsturkey.com/?utm_source=facebook.com&utm_medium=cpc&utm_campaign=kis-indirimi&utm_content=post

Facebook için medium etiketleri ne olmalı?

Reklam verdiğinizde eğer CPC dışında bir reklam modeli kullanıyorsanız medium etiketi olarak cpc yerine cpm, display ya da banner kullanabilirsiniz. Content olarak da post yerine ad diyebilirsiniz. Bu tamamen sizin reklam verirken kullandığınız yöntem ile alakalı bir durum.

Campaign etiketi günlük gönderilerin ve kampanyaların takibini yapmak açısından önemli. Eğer organik bir gönderi giriyorsanız, bunun performansını Google Analytics üzerinde sağlıklı görmek için UTM etiketi şart. UTM etiketiyle ile hazırlanmış bir URL’i de URL kısaltma servisleri üzerinden paylaşmanız daha şık olabilir. Aynı şekilde hem medya satın almada hem de diğer mecralarda kampanyalar yaptığınızı düşünün ve bu mecralar arasında Facebook da olsun. Tüm mecralardaki kampanya adıyla Facebook’takini aynı tuttuğunuzda kampanyanın tüm kaynaklardaki performansını rahatça analiz edebilirsiniz.

Medium etiketi, kanal gruplaması sırasında trafik kaynağının Google Analytics tarafından otomatik olarak eşleştirilmesini sağlar. CPC etiketli kaynaklar ücretli, social olarak etiketli kaynaklar sosyal medya trafiği olarak otomatik olarak gruplanır.

Burada karşılaştığım hatalardan birisi günlük gönderilen içeriklere medium etiketi olarak “organic” verilmesi. Bu durumda Analytics, bu kanalı bir arama motoru olarak görür ve oradan gelen trafiği organik kanala yazar ve hatalı bir ölçümleme yapılır. İlgili yazıya Organic Medium Etiketi Sorunu linkinden ulaşabilirsiniz.

Berkan Bağcı

2014 Haziran - 2016 Eylül tarihleri arasında Teknokrasi'de Online Pazarlama Stratejisti olarak çalıştım. Eylül 2016 - Şubat 2018 arasında da Milliyetemlak.com'da Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak çalıştım. Şubat 2018 - Şubat 2019 arasında Optdcom'da Analytics Direktörü olarak çalıştım. Şu anda da kurucusu olduğum ommetrics'te büyüme danışmanlığı üzerine hizmet veriyoruz. 2006 yılından beri üreterek emek verdiğim İnternet sektöründe Google Analytics, Google Tag Manager ve diğer ölçümleme araçları ile ilgili bildiklerimi ve tecrübe ettiğim konuları burada yazarak daha fazla insanın bilgi sahibi olmasını amaçlıyorum.

This Post Has 2 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara