
Düşük Bounce Rate Problemi
Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) hiç kuşkusuz bir dijital pazarlamacının oldukça önem verdiği bir metriktir. Bu metriğe göre yaptığı kampanyayı veya trafik kaynağını yorumlayabilir. Düşük Bounce Rate’in neden bir problem olduğunu anlatmadan önce Bounce Rate’in ne olduğunu ve iyileştirmek için gereken doğal yollardan bahsetmek istiyorum.
Google’ın tanımına göre Boune Rate; tek sayfalı oturumların (yani kullanıcının sitenizden, giriş sayfası ile etkileşimde bulunmadan ve bu sayfanın ötesine geçmeden ayrıldığı oturumlar) yüzdesidir. Giriş sayfanıza gelen kullanıcı o sayfada herhangi bir event tetiklemeden, etkileşimde bulunmadan ya da başka bir sayfaya geçiş yapmadan oturumu sonlandırıyorsa bu bounce olarak yansır.
Bounce Rate’in yüksek olmasının sebepleri arasında site yüklenme hızı, site tasarımı, içerik, tek sayfadan oluşan İnternet sitesi ve trafik kaynağı gösterilebilir. Bu sebepler optimize edilerek bounce rate doğal yollarla düşürülebilir. Bounce’ı yüksek ve kontrol edemediğiniz bir trafik kaynağını Google Analytics üzerinde filtreleyerek (Exclude Filter) bir görünüm yaratmanız sizin doğru verilere bakmanız açısından avantajlı olacaktır.
Düşük Bounce Rate Problemi Nedir?
Birçok dijital pazarlamacı ya da İnternet sitesi sahibi Bounce Rate’in yüksek olmasını istemez fakat düşük bir Bounce Rate de işlerin doğru gittiği anlamına gelmez. Sitenizin yoğun trafik alan ya da reklam yönlendireceğiniz için hazırladığınız bir açılış sayfasına yerleştirdiğiniz scroll event en ufak bir scroll hareketinde tetiklenebilir ve o oturumu bounce olmaktan kurtarır.
Scroll event ile ilgili yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.
Böyle bir durum her zaman sağlıklı olmayabilir. Burada düşünülmesi gereken iki seçenek var. Birinci seçenek scroll yapan kullanıcının bulunduğu oturum teorik olarak bounce olmaz. Çünkü kullanıcı bir etkileşim yaratmıştır (scroll yapmak). İkinci seçenek de scroll klasik bir İnternet kullanıcısının sürekli yaptığı bir harekettir ve default bir etkileşim olarak görülmemelidir. İkinci seçenek bana daha mantıklı geliyor bu nedenle de Analytics hesaplarını yönettiğim sitelerde scroll event olmasına pek izin vermiyorum (Tek ya da birkaç sayfadan oluşan siteler hariç). Fakat sizin lead toplamak için yaptığınız tek sayfadan oluşan bir mikro siteniz ya da bir açılış sayfanız varsa scroll event ile bu sitenin Bounce Rate’ini düşürebilirsiniz.
Bu yazıdan farklı olarak Bounce nedir? ve Bounce Rate nedir? yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
Merhaba, yazı için teşekkürler ancak “Sitenizin yoğun trafik alan ya da reklam yönlendireceğiniz için hazırladığınız bir açılış sayfasına yerleştirdiğiniz scroll event en ufak bir scroll hareketinde tetiklenebilir ve o oturumu bounce olmaktan kurtarır.” bölümünde bahsettiğiniz scroll event konusunu açıklamadığınız için eksik kaldığını düşünüyorum. Konuyla ilgili bilgim yok, aramtırmaya devam ettiğim kadarıyla sitenizde scroll eventi açıklayan bir yazı da mevcut, belki yönlendirme yapmanız faydalı olabilir. Site genel olarak çok faydalı olduğu için belirtmek istedim. İyi çalışmalar.
Merhaba,
Yönlendirmeniz için çok teşekkürler. Gerekli aksiyonu aldık ve yazımızı güncelledik.