404

Google Analytics’te 404 Hata Sayfaları Nasıl Takip Edilir?

404 hata sayfaları web sitesiyle ilgilenen her departmanın ortak derdidir. Ürün ekibi yazılım ekibiyle birlikte bu sayfalara gelen kullanıcıların doğru şekilde hedefe yönlendirilmesini sağlamakla yükümlüdür. Dijital pazarlama ekibi bu sayfalara reklamla ya da arama motorunun organik sonuçlarıyla gelen kullanıcıların takibini yapmak ve onları doğru sayfalara yönlendirmekle sorumludur. Analistler bu sayfalara gelen kullanıcıların geldikleri kaynakları tespit etmek ve bu kullanıcıların bu sayfalara gelerek oluşturduğu zararın tespit edilmesiyle yükümlüdür. Tüm ekibi ilgilendiren bu sorunun tespiti için neler yapabiliriz, bir bakalım.

404 statü koduyla dönen sayfaların en kolay tespit edilebileceği yer kuşkusuz ki Google Analytics ya da onunla aynı görevi gören web ölçümleme araçlarıdır. 404 sayfalarını tespit ederken gelinen sayfanın gerçekten 404 vermesi gerektiğini bilmek gerekir. Çünkü bazı durumlarda yazılım ya da dijital pazarlama ekiplerinin tercihiyle 500 vermesi gereken hatalar da 404 koduyla yanıtlanabiliyor ya da 404 vermesi gereken sayfalara 200 kodu ile dönüş yapılabiliyor.

Durum kodlarının ne anlama geldiğini HTTP Status Codes sayfasından inceleyebilirsiniz.

SEO’ların da en büyük derdi olan 404 sayfalarının takibini rahatça yapabilmek için 2 yöntem belirleyerek ilerlemek daha doğru olacaktır. Birinci yöntem kullanıcıların site içinden yönlenerek ulaştıkları 404 sayfalarını içeriyor. Diğer yöntem de kullanıcıların dışarıdan gelerek ulaştıkları hata sayfalarını içeriyor.

404 sayfalarını tespit ederken doğruya en yakın ayrıştırıcı bizim için sayfa başlığı olacak. Sayfa başlığınızın sadece 404 statü kodu döndüğünde oluşacak bir başlık olduğundan emin olmalısınız.

Internal 404 Hata Sayfalarının Tespiti

Burada paylaşacağım özel raporda sadece bir yeri düzenleyerek kendi takip mekanizmanızı rahatlıkla oluşturabilirsiniz.

https://analytics.google.com/analytics/web/template?uid=95nTYYhbSbyTOsZi06SVhQ

Aşağıdaki ekran görüntüsünde yer alan “Sayfa bulunamadı” başlığı yerine kendi sitenizde 404 hatası aldığınızda gelen başlığı yazmalısınız ve bu özel raporu bu şekilde düzenleyerek kullanmalısınız.

404 Hata Sayfalarının Takibi

404 Hata Sayfalarının Takibi

External 404 Hata Sayfalarının Tespiti

Yine aynı şekilde aşağıda paylaştığım özel raporda aynı alanı değiştirerek kendinize özgü hata takip mekanizmanızı oluşturabilirsiniz.

https://analytics.google.com/analytics/web/template?uid=shm4tWqjRae8sHxTrV9C_A

404 sayfalarının takibiyle alakalı sormak istediklerinizi yorum olarak iletebilirsiniz. Raporlama ile ilgili diğer yazılarımızı da Google Analytics Raporlama kategorimizden takip edebilirsiniz.

Berkan Bağcı

2014 Haziran - 2016 Eylül tarihleri arasında Teknokrasi'de Online Pazarlama Stratejisti olarak çalıştım. Eylül 2016 - Şubat 2018 arasında da Milliyetemlak.com'da Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak çalıştım. Şubat 2018 - Şubat 2019 arasında Optdcom'da Analytics Direktörü olarak çalıştım. Şu anda da kurucusu olduğum ommetrics'te büyüme danışmanlığı üzerine hizmet veriyoruz. 2006 yılından beri üreterek emek verdiğim İnternet sektöründe Google Analytics, Google Tag Manager ve diğer ölçümleme araçları ile ilgili bildiklerimi ve tecrübe ettiğim konuları burada yazarak daha fazla insanın bilgi sahibi olmasını amaçlıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara