SPAM Direct Trafik

SPAM Direkt Trafik Nasıl Engellenir?

Sitenizi yeni açtığınızda ya da belli dönemlerde direkt trafiğinizin arttığını gözlemleyebilirsiniz. Direkt trafiğin orantısız artması verileri yorumlamada sizi yanıltır, sitede ortalama kalma süresini düşürür ve hemen çıkma oranını artırır. Sitenizde trafiğin arttığını görmek sizi mutlu edebilir belki ama doğru veri alamadığınızda ölçümünüz hiçbir şeye yaramayacağından bu durum pek de hoş karşılanmamalıdır.

Analytics’te kaynaklara baktığınızda direkt trafiğin artmasının yanında ilginç sitelerden gelen referral trafikleri de görebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde büyük ihtimalle SPAM bir trafik alıyorsunuz ve bunu filtrelemediğiniz için görünümünüzde veriyi bozuyorsunuz.

SPAM trafik geldiğini aşağıdaki görseldeki gibi bir durumla karşılaşıyorsanız anlayabilirsiniz.

spam-direkt-trafik

Trafik kanallarında secondary dimension (ikincil boyut) olarak Hostname’i (ana makine adı) seçmeniz durumunda yukarıdaki gibi (not set) durumuyla karşılaşırsınız. Aşağıda da referral trafiklerin hostname kaynağının yine (not set) olduğunu görebilirsiniz.

spam-direkt-trafik-2

Bu trafiğin ülke kaynağı da yüksek ihtimalle yine (not set) ve Amerika’dır.

spam-direkt-trafik-3

Bu trafik kaynaklarının landing page’i anasayfadır fakat network domaini (ağ alanı) 1e100.net (Bu Google’ın sunucusuymuş) ve unknown kaynaklardır.

spam-direkt-trafik-4

SPAM Direkt Trafik Nasıl Engellenir?

Spam direkt trafiği engellemenin en etkili yolu filtre oluşturmaktır. Hostname’i (not set) olan trafiği filtreleyerek bu verinin işlenmesine engel olabiliriz. Aslında burada trafiği engellemiyor, sadece bu trafiğin verilerimizi bozmasını engelliyoruz. Aşağıdaki ekran görüntüsünde yer alan Hostname filtresini uyguladığınızda bu trafiğin artık sizin görünümüzde veri olarak işlenmeyeceğini göreceksiniz.

spam-direkt-trafik-5

 

Filtrelere erişebilmek için Analytics hesabınızda Admin (Yönetici) sekmesine tıklamanız ve en sağ sütunda yer alan Görünüm (View) başlığına ulaşmanız gerekmektedir. Filtreleri orada görebilir ve ekran görüntüsünde yer alan şekliyle oluşturabilirsiniz.

Filtreyi oluşturduktan sonra filtre adına siz başka bir isim verebilirsiniz.

Berkan Bağcı

2014 Haziran - 2016 Eylül tarihleri arasında Teknokrasi'de Online Pazarlama Stratejisti olarak çalıştım. Eylül 2016 - Şubat 2018 arasında da Milliyetemlak.com'da Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak çalıştım. Şubat 2018 - Şubat 2019 arasında Optdcom'da Analytics Direktörü olarak çalıştım. Şu anda da kurucusu olduğum ommetrics'te büyüme danışmanlığı üzerine hizmet veriyoruz. 2006 yılından beri üreterek emek verdiğim İnternet sektöründe Google Analytics, Google Tag Manager ve diğer ölçümleme araçları ile ilgili bildiklerimi ve tecrübe ettiğim konuları burada yazarak daha fazla insanın bilgi sahibi olmasını amaçlıyorum.

This Post Has 9 Comments

  1. Elinize sağlık. Yeni bir görünüm oluşturup bu filtreyi uygulasam, filtreyi uyguladığım an geçmiş trafikte süzülür mü? Yoksa bundan sonra mı süzmeye başlar?

    1. Merhaba,

      Teşekkür ederim öncelikle.

      Analytics’te oluşturulan filtreler geçmiş datayı etkilemez. O andan sonraki datayı etkiler.

    1. Merhaba,

      Yorumunuz için teşekkürler. Yazıda da belirttiğim gibi “Aslında burada trafiği engellemiyor, sadece bu trafiğin verilerimizi bozmasını engelliyoruz.”

      Sevgiler.

    1. Evet, orası önemli değil. Orada yazan şeyi sizin anlamanız önemli. Yani filtreyi neden koyduğunuzu anlatacak bir şey olması yeterli.

  2. Direct ve referral trafik adsense başvurusunun onaylanmamasına sebep olabilir mi?
    Örnek olarak 2200 ziyaretciden 1942 organik 278 direct ve 5 referral.Bu değerler nasıl sizce?

    1. Selamlar,

      Adsense politikaları trafik kaynaklarıyla bağlantılı değil. Bahsettiğiniz değerler oldukça güzel ancak filtrelerinize ve gelen organik trafiğin gerçekten organik olduğuna dikkat edin lütfen.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara