Facebook Analytics

Facebook Analytics İncelemesi

Daha önce Facebook Analytics Nedir? başlıklı bir yazı yazmıştım. Bu yazıda Facebook’un bu alana belki de çok çok önce girmesi gerektiğinden bahsetmiş ve birçok özelliğin yazının yayınlandığı tarih olan 3 Nisan’da henüz aktif olmadığını söylemiştim. 9 aylık süreçte Facebook Analytics ürün olarak oldukça iyi bir şekilde gelişmiş ve neredeyse tam anlamıyla bir Analytics aracı olmuş.

Aracın ana sayfasını Facebook Analytics linkinde bulabilirsiniz. Peki Facebook Analytics bize neler vaat ediyor? Bunu biraz daha derinlemesine inceleyelim, ne dersiniz? 🙂

Demografik Bilgiler

Benim düşünceme göre demografi doğruluğunda Facebook > Google oluyor. Facebook kitle oluşturma konusunda Google’dan çok daha başarılı ve aynı zamanda da şanslı. Bu konuda daha iyi olabilmesinin en büyük sebebi de insanların “çoğunlukla” Facebook’a daha doğru bilgiler vermesinden kaynaklanıyor. Google ise yavaş yavaş kullanıcıların arama alışkanlarına ve lokasyon geçmişine dayanarak kitle oluşturmaya çalışıyor. Örneğin “3 ay içinde evini taşıyacaklar” ya da “3 ay içinde evlenecekler” gibi beta kitleleri bazı reklam verenlerin kullanımına sunuyor.

Omni Channel Avantajı

Şu anda dünya üzerinde omni channel ve cross device durumunu en rahat çözebilecek şirket bence Facebook. Nitekim çözdüklerini iletiyorlar. Mobil uygulamalarında bu kadar çok izin istemelerinin bir sonucu olmalıydı, değil mi? 🙂 Facebook Omni Channel konusunda kendisini anlatırken Google Analytics’e de bir laf çakmış gibi görünüyor:

Geleneksel analytics araçları kullanıcıların davranışlarını tekilleştirebilmek adına her bir kullanıcı etkileşimini bir kullanıcı ID’sine bağlamanızı ister. Bu şu anlama gelir; Kullanıcının yolculuğunu doğru şekilde ölçebilmeniz için kullanıcı web sitesine, uygulamanıza ya da diğer kanallarınıza üye olmak ya da giriş yapmak zorundadır.

Omni Channel raporlaması da oldukça güzel görünüyor. Kanal kanal farklı alanlara bakabiliyorsunuz.

Etkinlik, Kohort, Gelir, Retention ve Dönüşüm Hunileri Organizasyonu

Facebook gelir ve dönüşüm hunileri tarafında çok ekstra bir fark sunmasa da verdiği datanın daha kıymetli ve doğruya yakın olduğunu düşündüğümden daha verimli olarak görüyorum fakat kohort tarafında bence Google Analytics’ten bir adım öne geçmiş. Gösterim ve gruplama olarak sizi Google Analytics’e göre daha ileriye götürüyor.

Otomatik İstatistikler

Facebook Analytics’te en çok hoşuma giden özelliklerden birisi otomatik istatistikler oldu. Sizi iyi ya da kötü giden ve dikkat çeken bir veri sonucuyla ilgili bilgilendiriyor. Örneğin; “Bursa’dan gelen ziyaretlerde bir artış ve bu artışların sonucu olarak da dönüşüm oranında ekstra bir yükseliş mevcut.” diyebiliyor.

Push ve In-app Push Gönderimi

Bunu henüz deneme fırsatım olmadı ancak Facebook’un söylediğine göre dilerseniz bildirim kampanyaları oluşturabiliyor ve bunu ister harici isterseniz de in-app olarak gönderebiliyorsunuz. Bu da oldukça dikkat çekici ve birçok dijital pazarlamacıyı mutlu edecek bir özellik. Harici bir push aracı kullanmak yerine bunu kullanmak audience oluşturmak adına oldukça kolaylık sağlayacaktır. Bunu henüz deneyimleyemedim, o yüzden daha fazla bilgi veremiyorum ancak bu Facebook’un ürün şemasında Analytics ürünü değil growth ürünü olarak geçiyor. Sonuçlarını buraya entegre ediyorlar diye düşünüyorum. Daha geniş bilgi almak isteyenler Facebook Push Campaigns sayfasını inceleyebilirler.

Kimler Kullanıyor?

Facebook Analytics’i dünya üzerinde birçok firma kullanıyor. Ben de birçok hesabımda kullanıyorum. Bana ilginç gelen Facebook Analytics kullananların arasında Baidu’nun da olması. En son haberlere göre Çin’de Facebook yasağı devam ediyor fakat Facebook Analytics’in kullanılıyor olması garip geldi açıkçası 🙂

Baidu da Facebook Analytics kullanıyor.

Baidu da Facebook Analytics kullanıyor.

Raporlama Ekranı

Facebook Analytics’te ilk raporlama ekranı “Key Metrics” olarak adlandırdığı ve hemen herkesin en çok ilgilendiği metriklerle açılıyor. Bu alanı özelleştiremiyorsunuz. Açıkçası özel rapor haricinde ben ilk açılış ekranını özelleştirebilme yeteneği olsun isterdim. Karşılama ekranında demografik bilgileri, saate göre yoğunluğu ve son 24 saattaki kullanıcı hareketlerini görebiliyorsunuz. Bunun devamında ise standart diğer metrikler sizi karşılıyor. Dikkat çeken bir nokta ve Facebook’un Analytics tarafında bence öne çıktığı nokta tekil kullanıcı metriği. Analytics dünyasının oturumdan ziyade kullanıcı sayısına iyiden iyiye odaklandığı dönemde Facebook da bunu öne çıkarmış.

Facebook Analytics demo hesabının görüntüsü

Facebook Analytics demo hesabının görüntüsü

 

Solda gördüğünüz menüden dilediğiniz metriğin detaylarını görebilirsiniz. Benim öne çıkarmak istediğim 2 konu var. Birincisi “Page Likes” kısmı. Burada ziyaretçilerinizin hangi sayfalarla etkileşim halinde olduğunu görebiliyorsunuz. Oldukça değerli bir alan olduğunu düşünüyorum fakat burada segment oluşturma olayı biraz hatalı işliyor gibi görünüyor.

Ziyaretçilerinizin etkileşimde olduğu Facebook sayfalarını görebiliyorsunuz.

Ziyaretçilerinizin etkileşimde olduğu Facebook sayfalarını görebiliyorsunuz.

 

Öne çıkarmak istediğim özelliklerden ikincisi “Özel Dashboard“. Dashboardun yaratılması esnasında dilerseniz hedeflerinizi de yazabiliyorsunuz. Bu alanın biraz daha geliştirilmesi gerekiyor ama başlangıç için güzel olmuş.

Dashboardlarda o metrik için hedefinizi girebiliyorsunuz.

Dashboardlarda o metrik için hedefinizi girebiliyorsunuz.

 

İlk paragrafta söylediğimi tekrarlamak istiyorum. Facebook Analytics 9 ayda ürün anlamında oldukça ilerlemiş. Daha da ilerleyecektir.  Siz de sitenize, uygulamalarınıza ve sayfalarınıza Facebook Analytics kurmak isterseniz Facebook Analytics Kurulum sayfasından yardım alabilirsiniz.

Berkan Bağcı

2014 Haziran - 2016 Eylül tarihleri arasında Teknokrasi'de Online Pazarlama Stratejisti olarak çalıştım. Eylül 2016 - Şubat 2018 arasında da Milliyetemlak.com'da Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak çalıştım. Şubat 2018 - Şubat 2019 arasında Optdcom'da Analytics Direktörü olarak çalıştım. Şu anda da kurucusu olduğum ommetrics'te büyüme danışmanlığı üzerine hizmet veriyoruz. 2006 yılından beri üreterek emek verdiğim İnternet sektöründe Google Analytics, Google Tag Manager ve diğer ölçümleme araçları ile ilgili bildiklerimi ve tecrübe ettiğim konuları burada yazarak daha fazla insanın bilgi sahibi olmasını amaçlıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara