Subdomain Subfolder

Analytics’te Subdomain ve Subfolder Takibi

[bs_notification type=”info”]Lütfen dikkat! Analytics’te yeni bir filtre ile bir görünüm oluşturmak istiyorsanız mevcut “asıl görünümünüzü” kopyalayıp filtrenizi yeni oluşturduğunuz görünüme uygulamalısınız. Aksi takdirde veri kaybı yaşayabilirsiniz.[/bs_notification]

Web sitenize ait subdomain ya da subfolderları tek bir Analytics kodu ile filtre oluşturarak takip etmeniz gerektiğini önceki yazılarımızda belirtmiştik. Bu takipleri çok basit bir filtre ile yapmak mümkün. Öncesinde subdomain ve subfolder nedir kısaca bunları açıklayalım.

Subdomain: Domainlerin başına eklenen ve arada nokta bulunan domain çeşididir. Örnek vermek gerekirse donanimhaber.com bir domaindir fakat forum.donanimhaber.com bir subdomaindir. İnternet’te kullanılan www da bir subdomaindir aslında. Web ile İnternet birbiriyle bu noktada çok fazla kesiştiği ve www artık bir İnternet jargonu olduğu için genellikle siteler www’lu subdomainine yönlendirilerek açılır.

Subdomain ayrı bir site gibi davranır. Yani subdomainlerinizi farklı sunucular üzerinde çalıştırılabilirsiniz.

Subfolder: Domainlerinizin sonunda yer alan klasör yapısı diyebiliriz. Örnekle açıklayacak olursak barcin.com/blog sitesinde /blog bir subfolder olarak çalışır. Bunun tersi olarak da blog.ciceksepeti.com ‘da blog bir subdomain olarak çalışır. Subfolderlar subdomainler gibi başka bir sunucu üzerinde çalışamazlar.

Google Analytics üzerinde subdomaininizi çok basit bir filtre ile farklı bir görünüm altında takip edebilirsiniz. Aşağıda subdomain için oluşturulan filtreyi görebilirsiniz. Tabii bunu oluştururken yeni bir görünüm olarak oluşturmanız gerektiğini unutmamalısınız. Asıl profilinizi kopyalayıp ekstra bir filtre olarak bu filtreyi kullanmalısınız.

subdomain-analytics

Analytics’te subfolderları da subdomainlere benzer bir filtre yardımıyla rahatlıkla takip edebilirsiniz. Sitenizin altında açtığınız bir blog ya da ekstra bir proje için böyle bir görünüm oluşturmak takip konusunda işinizi çok kolaylaştıracaktır. Aşağıdaki filtreyi kullanarak subfolderınızı Analytics’te farklı bir görünüm olarak takip edebilirsiniz. Tabii bunu oluştururken yeni bir görünüm olarak oluşturmanız gerektiğini unutmamalısınız. Asıl profilinizi kopyalayıp ekstra bir filtre olarak bu filtreyi kullanmalısınız.

subfolder-analytics

 

Berkan Bağcı

2014 Haziran - 2016 Eylül tarihleri arasında Teknokrasi'de Online Pazarlama Stratejisti olarak çalıştım. Eylül 2016 - Şubat 2018 arasında da Milliyetemlak.com'da Dijital Pazarlama Yöneticisi olarak çalıştım. Şubat 2018 - Şubat 2019 arasında Optdcom'da Analytics Direktörü olarak çalıştım. Şu anda da kurucusu olduğum ommetrics'te büyüme danışmanlığı üzerine hizmet veriyoruz. 2006 yılından beri üreterek emek verdiğim İnternet sektöründe Google Analytics, Google Tag Manager ve diğer ölçümleme araçları ile ilgili bildiklerimi ve tecrübe ettiğim konuları burada yazarak daha fazla insanın bilgi sahibi olmasını amaçlıyorum.

This Post Has 8 Comments

  1. Merhaba, örneğin bodrum.xresorthotel.com, antalya.xresorthotel.com ve izmir.xresorthotel.com isimli 3 subdomainli bir otel sitesinde, Analytics’te bir hesap açıp yönetim bölümünden 3 yeni alt mülk oluşturdum. Filtre konusunu bilmediğim için yapıyı bu şekilde kurdum. Filtre kullanımına geçmem gerekli mi sizce? Bugüne kadar var olan kitleyi ve veriyi bu filtre kısmına geçerken kaybetmiş olur muyum? Teşekkürler şimdiden..

    1. Selamlar,

      Geç cevap için kusura bakmayın lütfen. Eğer yapıyı en başta öyle kurduysanız ve şimdiye kadar toplanan verilerin kaybolmasından endişe ediyorsanız bence bu şekilde devam edin. Sizin durumunuz biraz daha farklı. Aslında alt mülk oluşturarak doğru bir hareket yapmış da sayılabilirsiniz. Sizin subdomainleriniz ayrı birer organizasyonu temsil ediyor. mobil ya da yardim gibi sayfalardan farklı olarak bu şekilde konumlandırmanız bence doğru. Eğer bütün otellerin trafik bilgilerini tek bir yerde görmek isterseniz de xresolthotel.com diye bir alan adınız varsa bunun GA kodunu da diğer alt domainlerde çalıştırabilir ve tüm trafiği de ayrıca takip edebilirsiniz.

  2. kod yüklemek için kullandığımız tag manager kodunu asıl web sayfasına ürettiğimiz gibi her bir subdomain için ayrı ayrı tag manager kodu üretmemiz gerekiyor mu

    1. Merhaba,

      Ayrı ayrı GTM kodu üretmenize gerek yok. Eğer her bir subdomain benzer içerikler barındırıyorsa tek kodla tüm subdomainleri rahatlıkla yönetebilirsiniz.

      Farklı içerikler barındırıyorsa yani arayüzleri vs. birbirinden farklı da olsa yine aynı GTM koduyla yönetebilir, sadece biraz kalabalık olma durumu işinizi zorlaştırabilir. Teknik olarak tek GTM kodu yeterlidir.

  3. bydem.com.tr ana domain adı ve anaokulu.bydem.com.tr , ilkokul.bydem.com.tr , ortaokulu.bydem.com.tr şeklinde üç subdomain var. bydem.com.tr hesabı ve mülkü içinde bydem.com.tr görünümü var. Yeni bir görünüm ile anaokulu.bydem.com.tr , ilkokul.bydem.com.tr , ortaokulu.bydem.com.tr ayrı ayrı görnümler oluşturdum. Ardından herbirine filtre oluşturdum. Filtrelerde şununla eşittir yerine şunu içerir ya da şununla mı başlar demeli? çünkü subdomainlerin de alt sayfaları var. Örneğin http://anaokulu.bydem.com.tr/neden-bydem-anaokulu/ gibi alt sayfalar var. şununla eşittiri seçersem alt sayfaları saymaz değil mi?

    Bir başka nokta ise bydem.com.tr görünümünde artık anaokulu.bydem.com.tr , ilkokul.bydem.com.tr , ortaokulu.bydem.com.tr subdominlerinin trafiğini saymayacak değil mi?

    1. Selamlar Rahmi Bey,

      Eğer filtrenizi hostname boyutunda “eşittir” ile oluşturursanız sıkıntı yaşamazsınız.

      Yani anaoklu.bydem.com.tr olarak seçerseniz bir sıkıntı olmayacaktır. Alt sayfalar da bu filtreye dahil olacaktır.

      bydem.com.tr ‘de bu alt sitelerin verilerini görmek istemiyorsanız bydem.com.tr için de yine hostname = bydem.com.tr olarak kullanabilirsiniz.

  4. merhaba, değerli bilgiler için çok teşekkürler.
    Küçük bir sorum olacak, yardımcı olursanız sevinirim.
    Ana site haricinde subdomain görünümlerimi analytics’ten oluşturdum. şu an tıklamaları ve görüntülemeleri doğru sayıyor fakat, hedef oluşturmama rağmen gelen form sayılarını göremiyorum. Asıl amacım subdomain’lere gelen formları da takip edebilmek/görebilmek. Bu konuda ne yapabilirim?

    Sevgiler.

    1. Merhaba,

      Hedefleri de subdomain için oluşturduğunuz görünümlerde oluşturuyorsunuz, değil mi?

      Hedef gerçekleştiği anda oluşan URL ve Google Analytics’e giden URL’i kontrol etmenizi öneririm. Bununla birlikte, görünüm ayarlarınızda site adına doğru subdomaini yazıyorsunuz, değil mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ara